duminică, 13 martie 2011

Cum a fost in vacanta in Israel

 Vedere din port (Haifa)
Ne-am rupt câteva zile din programul nostru cotidian de care mă săturasem ca de mere acre și am plecat să întâlnim primăvara cu câteva zile mai devreme, pe malul estic al Mediteranei. Israelul e o țară interesantă și cu totul diferită pentru mine, începând cu parfumul de flori ce m-a întâmpinat la venire și căldura cu care am fost tratați de oamenii întâlniți.
Sunt prea multe de povestit, așa că o să mă rezum la chestiile legate de handmade :).
Spre bazar (Nazareth)
Am fost pentru prima oară într-un bazar oriental autentic (Al-Bazaar), abia așteptam să vizitez unul, însă am găsit multă marfă de duzină și puține lucruri din ce căutam. Șaluri frumoase, eșarfe, minunății de culori- dar aduse din India, iar eu căutam produse locale pentru suveniruri. Cele frumoase sunt mai scumpe (50 șekeli- aprox 30 ron), dar abundă cele ieftine (5-15 șekeli) cu mult mai slabe. Cam toți negustorii voiau să negocieze, dacă prindeau un cuvânt românesc din conversație, se băgau și ei în seamă (admirabili negociatori) însă nu am avut chef să cumpăr mai nimic și m-am refugiat într-o cofetărie turcească. Mahroum Sweet Shop: paradisul dulciurilor (baklawa, saraigli, licorice, multe minunății cu miere și fistic, rahat- turkish delight, halva, halviță, apă de trandafiri....). Jumătate de oră mai târziu am ieșit năucită de acolo, cu o selecție de dulciuri în brațe :).
 Suveniruri cu nuanță religioasă
Într-o mânăstire franciscană din Kafer Nahum (Capernaum), printre diverse suveniruri mai mult sau mai puțin comerciale-apropo de turism religios: devin obositoare obiectele cu tematică!, am găsit gentuțe lucrate manual, producție locală.
O geantă cu țesătură ca de goblen, făcută de Anter, un atelier unde lucrează arabi druji (eng. druze)-  o comunitate etnică distinctă în Israel (mai multe info aici).
O plasă de bumbac imprimată cu mozaicul care reprezintă cele 5 pâini și 2 pești cu care Iisus a hrănit mulțimea venită să-L asculte la lacul Genezareth.
 Ceramică cu specific armenesc
Mi-au mai plăcut seturile de farfurii, linguri, cani si platouri de ceramică pictată in stil armenesc, din păcate o parte mi s-au spart pe drum (mulțumită companiei Tarom unul dintre trollere a fost complet distrus...aștept despăgubirea...), așa că poza e luată de pe net.
Pornită din nou la vânătoare de arome și culori, am petrecut un timp și într-un magazin arăbesc de mirodenii și ceaiuri- trandafiri, licorice, scorțișoara naturală (bucăți din scoarța copacului- așa cum nu o vezi în magazine).
 Aperitiv
M-a impresionat și masa la un restaurant arăbesc, unde aperitivul a constat dintr-o invazie de salate și preparate vegetale, majoritatea aproape vegane, limonada mentolată a fost cea mai bună pe care am gustat-o, frigăruile din carne de oaie au fost mortale, iar la sfârșit am primit o cafea la ibric alături de budincă stropită cu sirop de trandafiri.
Nu pot spune că am avut timp să gust cu adevărat din ce are Israelul de oferit, dar cel puțin a fost un prim pas reușit. Deja mă gândesc la următorul :).

3 comentarii:

  1. Fain de tot! Delicioase şi cumpărăturile, şi prânzurile :) Sorry pentru troller & lucrurile din el, în schimb...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ihimmmm :) Am luat "o gura de Israel" :). Iar cu taromul, ce sa zic...au 30 de zile sa raspunda pozitiv reclamatiei mele, otherwise...le fac numai review-uri negative. Parol!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa imi pare de rau de vasele taleee.
    Dar imi pare tare bine ca ai mai iesit din atmosfera asta, si ca ai mancat bunatati :)

    RăspundețiȘtergere